18.1.13

In A Better World - Hævnen (2010)

"Daha İyi Bir Dünya Mümkün mü?"

Danimarkalı yönetmen Susanne Bier'in Oscar ödüllü filmi. Filmin adı albenili geldi, indirip izleyeyim dedim. 

Hikâye Christian ve Elias isimli iki çocuğun yollarının kesişmesiyle başlıyor. Elias'ın babası doktordur, Afrika göçmen kampındaki hastaları tedavi etmektedir. Karısı ile boşanma noktasındadır. 

Christian'ın annesi yakın bir zamanda kanserden ölmüştür ve bu durum onu yalnızlaştırmıştır, çocuk adeta kendini hayattan soyutlamıştır. Ruh hali pek de sağlam değildir. Okulda Elias'ın arkadaşları tarafından zorbalığa uğradığını görünce ona yardım eder ve ikili arkadaş olur. Christian ve Elias, kendilerine haksızlık yapanlara cezalarını bizzat kendileri vermeye karar verir. Bu durum onların için olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Lakin iki çocuğun da hayatlarındaki problemleri ile başa çıkmalarına da katkıda bulunacaktır.

Filmde Afrika göçmen kampında yaşayan insanların hayatları ile Danimarka'nın cennet gibi bir şehrinde yaşayan iki çocuğun hayat öyküsü başarılı bir şekilde birleştirilmiş. İnsan olmanın gereği, vicdan sahibi olmak, pişmanlık gibi duygular başarılı bir şekilde işlenmiş. Filmde insanlar iyi olursa, daha iyi bir dünyanın varlığının olası olduğuna işaret ediliyor. Zira Elias ve Christian da filmin sonunda zorbalığın, kötülüğün hiçbir şeyi halledemeyeceğini fark etmiştir. 

Sıkılmadan, yer yer duygulandığım ve iyi ki izlemişim dediğim bir film... Aldığı ödüllere fazlasıyla layık. 

8/10






 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder